Kuivaksioppiminen

Jadena Treenikset
Jadena Treenis

Koska kuivaksioppiminen tapahtuu? 

Lapsi oppii yleensä kuivaksi 2-4 vuoden ikäisenä. Vaihteluväli on suuri ja vanhemmalle tulee herkästi paineita, jos lapsi on myöhäisempi oppija. Lapselle tulee kuitenkin antaa aikaa oppia rauhassa, sillä pakottamalla asia ei edisty. Kuivaksioppiminen ei tarkoita sitä, etteikö lapselle voisi sattua välillä vahinkoja – joskus leikki vie mennessään eikä vessaan muista lähteä.

Yökuivaksi lapsi oppii usein myöhemmin. Yökuivuutta ei voi opettaa lapselle, vaan se tapahtuu vasta lapsen hormonitoiminnan kypsyttyä riittävästi. Yleensä, jos 5-vuotisneuvolaan mennessä lapsi ei ole päässyt eroon yövaipasta, voidaan puhua yökastelusta. Asialle ei silti tarvitse tehdä vielä mitään, ellei lapsi ja vanhemmat itse tätä halua. Jos yökastelu häiritsee lasta ja vanhempia, siihen on mahdollista kokeilla hoitona kasteluhälyttimiä tai lääkärin määräämää lääkitystä. Yli 5-vuotiaan lapsen yökastelusta on mahdollista saada vammaistukea.

Onnenhetkiä Harkkapikkarit lapsen päällä
Onnenhetkiä Harkkapikkarit

Miten lapsi oppii kuivaksi?

Etenkin kestovaippailevissa perheissä usein pottailu aloitetaan aikaisessa vaiheessa, sillä kuiva vaippa tarkoittaa vähemmän pyykkiä. Lasta voi käyttää potalla siitä lähtien, kun hän osaa istua, kunhan harjoittelun tekee lapsentahtisesti. Jo vauvaikäisen kanssa voi ottaa rutiiniksi istua potalla unien tai ruokailun jälkeen, mutta vanhemman ei kannata stressata asiasta: joskus onnistuu ja joskus ei. Jos lapsi ei halua istua potalle, häntä ei saa pakottaa, vaan pottailun tulee aina tapahtua yhteisymmärryksessä lapsen kanssa.

Lapsen voi ottaa mukaan vessakäynnille katsomaan mitä siellä tehdään, jos se tuntuu itsestä luontevalta. Vaipan vaihdon yhteydessä lapselle voi myös kertoa mitä vaipasta löytyy: oliko painava vaippa täynnä pissaa tai oliko sinne tullut hieno kakka! Tärkeää on, ettei asiasta tehdä ällöttävää tai häpeällistä.

Jotkut vanhemmat jättävät kertaheitolla vaipan pois, toiset opettelevat pidempään. Jos tuntuu, että vaipan pois jättäminen ei tuo toivottua tulosta melko pian, kannattaa ottaa pari askelta taaksepäin ja kokeilla esimerkiksi harkkahousuja. Lapselle tai vanhemmillekaan ei ole mukavaa, että vahinkoja sattuu alituiseen ja tämä kertookin siitä, ettei lapsi ole vielä valmis oppimaan kuivaksi.

Vinkkejä kuivaksioppimiseen

  • Kuivaksiopetteluhousut eli harkkahousut estävät isommat lammikot lattioilla ja sohvilla: näitä voi käyttää esimerkiksi kodin ulkopuolella ja autossa vielä harjoitteluvaiheessa
  • Pottaa voi tehdä houkuttelevammaksi pottatarran avulla: tarra antaa välittömän onnistumisen tunteen kun pottaan saadaan saalista
  • Pottailuun on olemassa erilaisia hauskoja kirjoja: lapsen kanssa voi lukea näitä pottaillessa tai muutenkin, jolloin pottatouhut tulevat tutummiksi (esim. Oppi ja ilo – Tutki! Pottaa)
  • Pidä potta aina helposti saatavilla, jotta lapsi pääsee siihen nopeasti. Potalla istumista voi harjoitella myös vaatteet päällä, ja jos pidät pottaa esimerkiksi olohuoneessa, lapsi voi käydä itsekseenkin harjoittelemassa istuskelua
  • Tarjoa pottaa aina vaipanvaihdon yhteydessä, heräämisen ja syömisen jälkeen.
  • Potalla käymisestä ei tarvitse palkita lasta, mutta saaliista voi ja pitääkin iloita yhdessä lapsen kanssa!
Jadena Treenis-harkkahousut lapsen päällä
Jadena Treenis-kuivaksiopetteluhousut

Mitkä on kuivaksiopetteluhousut?

Aiemmin olen maininnut harkkahousujen käyttämisestä harjoitteluvaiheessa. Mutta mitkä ne sitten ovat? Kokeneemmille kestovaippailijoille harkkahousut ovat usein tuttuja jollain tasolla, mutta monille harkkahousut tulevat vastaan vasta kuivaksiopetteluvaiheessa. 

Kuivaksiopetteluhousut ovat kätevä apuri, kun lapsi opettelee pottailua. Niissä on…

  • märältä tuntuva sisäpinta, jotta lapsi huomaa vahingon
  • pieni määrä imua, jotta lattiat ja sohvat välttyvät isoimmilta lätäköiltä
  • kosteussulku pitämässä kosteuden sisäpuolella.

Harkkahousuja on erilaisia, artikkelin kuvissa näet Jadena Treenikset ja Onnenhetkiä Harkkapikkarit. Näiden eroja ovat…

  • Treeniksissä on yksi imukerros enemmän sekä kosteussulku koko alueella – nämä pitävät siis isomman pissan
  • Harkkapikkarit sopivat jo kokeneemmalle pottailijalle tai ns. “lirauttajalle” jolla tulee housuihin tippa ennen vessaan ehtimistä
  • Treeniksissä on sivussa avattavat napit, jotka helpottavat riisumista jos lapsi kakkaa housuihin
  • Harkkapikkarit ovat enemmän pikkarimaiset ja voi markkinoida lapselle isojen lasten alushousuina

Missä tilanteissa kuivaksiopetteluhousuista on apua?

  • Autoillessa tai kyläillessä
  • Nukkuessa
  • Jos lapsi ei aivan ehdi vessaan ja housuihin lirahtaa hiukan
  • Kun pottailu on jo hyvällä mallilla eikä vahinkoja satu ihan jatkuvasti

Kuivaksiopettelun tueksi:

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *