Mitä lapselle päälle pakkasella – huomoi nämä 4 asiaa!

Vanhempien ikuisuusongelma – mitä pukea lapselle päälle pakkasella? Lapsi pysyy lämpimänä kylmälläkin ilmalla, kunhan hän liikkuu riittävästi ja vaatetus on oikeanlainen. Mutta millainen on oikeanlainen vaatetus ja mitä talvipukeutumisessa tulisi ottaa huomioon?

Mitä lapselle päälle pakkasella - lapsi leikkimässä lumessa.
Kuva Victoria Model / Pixabay

Kotona ulkoillessa on helppo siirtyä sisälle, jos lapselle tulee kylmä. Varhaiskasvatuksessa se ei enää olekkaan aivan yhtä yksinkertaista. Siksi listasin sinulle 4 kohtaa, jotka kannattaa huomioida, kun pohdit lapsen vaatetusta pakkasella.

1. Suojaa kaulaa riittävästi

Olen huomannut, että monilla lapsilla on jopa yli kymmenen asteen pakkasella kaula paljaana! Pue lapselle päälle hyvä kypärämyssy tai huolehdi, että erilliset pipo ja huivi ovat sellaisia, jotka lapsi osaa ja jaksaa pukea riittävän suojaavasti. Ota huomioon, että usein isommat lapset pukevat jo itsenäisesti, eikä henkilökunta välttämättä korjaile jokaisen lapsen varustusta. Valitse siis mieluummin sellaiset, jotka suojaavat ilman suurta asetteluakaan.

2. Huolehdi, että lapsella on lämpimät ja oikean kokoiset kengät

Vaikka olenkin paljasjalkakenkien puolestapuhuja, tärkein seikka jalkineissa on aina se, että varpaat pysyvät lämpimänä. Jos lapsi on kovin viluvarpainen eikä leiki aktiivisesti, hän saattaa tarvita kenkiä, joissa on esimerkiksi parempi pohja. Useat paljasjalkakenkiä käyttävät suosivat lapsella kovilla pakkasilla Kuoma Lumi-mallin kenkiä, joiden muotoilu on hieman Putkivarsi-kenkää parempi.

Kenkien tulee olla myös oikean kokoiset ja niihin pitää mahtua villasukka. Jos kenkä on vaikea pukea jalkaan villasukkien kanssa, se ei luultavasti lämmitä riittävästi vaan puristaa jalkaa, eikä lämmittävää ilmakerrosta ole. Huolehdi siis, että kengässä on riittävästi pituutta (n. 2-2,5cm jalan mittaa enemmän) SEKÄ riittävästi korkeutta ja leveyttä.

3. Lapasmallin käsineet lämmittävät tehokkaimmin

Isommat lapset pukisivat jo mielellään sormikasmallin toppahanskoja, mutta ikävä totuus on, että sormet “omissa lokeroissaan” ovat paljon alttiimpia kylmettymään, kuin lapasmallin hanskoissa. Erityisen kovalla pakkasella toppahanskojen alle voi pukea vielä merinovillalapaset, mutta muista tässäkin sama kuin kengissä – hanskat eivät saa olla liian tiukat! Merinovillaiset aluslapaset ovat kätevät myös retkillä, kun mahdollisia eväitä ei tarvitse syödä paljain sormin.

4. Pue välikerrokset oikein

Kerrospukeutuminen on asia, joka pitää kylmän maamme lapset lämpöisinä talvesta toiseen. Vaatevalinnoilla voit tehdä kerrospukeutumisesta paitsi lämpimämpää, myös helpompaa. Pienimmillä pakkasilla riittää, että lapsi pukee sisävaatteiden päälle villapuvun tai -haalarin. Mutta kun villapuku ei enää riitä, suosittelenkin pukemaan lapselle villakerraston lähimmäksi ihoa.

Päiväkotikäytössä tämä voi tosin aiheuttaa haasteita – puetaanko sisävaatteiden alle villakerrasto vasta ennen ulkoilua, vai viettääkö lapsi sen kanssa koko päivän? Ohuet aluskerrastot ovatkin mielestäni melkoiden epäkäytännöllisiä, joten olenkin alkanut suosimaan merinovillavaatteita, joita voi käyttää normaalisti sisävaatteina. Paksummat ManyMonths-merinovillavaatteet kestävät arjessa, eikä niiden kanssa tarvitse vaihdella vaatteita hankalasti.

Alimman merinovillakerroksen päälle voi pukea väljemmän collegeasun, joka pitää lämpimän ilman “sisällään”. Jo tämä yhdistelmä on todella lämmin, mutta tarvittaessa vielä collegeasun päälle voi pukea villahaalarin. Ideana siis on, että alin kerros = lämmittävä kerros ja toinen kerros = lämmön sisällään pitävä kerros. Muista myös merinovillaiset sukat!

Onko sinulla lisää pukeutumisvinkkejä pakkaselle? Jätä vinkkisi kommenttina sivun alareunasta!

Tutustu näihin suosikkituotteisiin:

Samankaltaiset artikkelit