Miten valita ekologinen villavaate?

Merinovilla on helppohoitoinen luonnonkuitu

Koska merinovilla on luonnonkuitua, siitä ei pestessä irtoa hankalaa mikromuovia vesistöihin. Merinovillalla on myös itseään puhdistavia ominaisuuksia, eli sitä ei tarvitse pestä niin usein, kuin muita vaatteita. Hikisenkin merinovillavaatteen voi vain tuulettaa, jolloin se raikastuu taas käyttökelpoiseksi. Myös kestovaippojen kanssa käytettävät villavaippahousut perustuvat tähän, villa imee kosteuden ja puhdistuu tuulettamalla. Pelkkä tuulettaminen säästää vaatetta ja luontoa!

Mutta mitä kannattaa huomioida villavaatetta ostaessa? 

Saman kokoinen ManyMonths-merinovillamyssy sekä 1-vuotiaan, että 3,5-vuotiaan päässä!

Mitä tarkoittaa mulesing-vapaa?

Olet varmasti törmännyt merinovillan yhteydessä termiin mulesing. Mulesing on merinolampaille tehtävä, erittäin kivulias toimenpide jossa lampaan peräaukon ympäriltä poistetaan ihoa, jotta arpeutuneeseen ihoon ei pesiytyisi loisia. Merinovillavaatetta ostaessa kannattaa ihan aina varmistua, että villa on mulesing-vapaaksi sertifioitua, jotta ei vahingossakaan päädy tukemaan tällaista epäeettistä toimintaa.

Entä superwash-käsitelty villa?

Superwash on käsittely, joka tekee villasta konepestävän. Kuulostaa hienolta, mutta lähemmin tarkasteltuna käsittely onkin jotain muuta. Villan pinnassa olevat suomut tasoitetaan ensin kloorilla, ja sen jälkeen päällystetään hartsilla. Toisinsanoen superwash-villa, on päällystetty muovilla. Paksu pinnoite estää villan hyvien ominaisuuksien toiminnan, eli superwash-käsitelty villa ei olekaan ominaisuuksiltaan yhtä ensiluokkaista, kuin käsittelemätön villa. Villa voidaan käsitellä pehmeäksi ja kutittamattomaksi myös hellävaraisemmin menetelmin, eli superwashattuakin villaa kannattaa välttää.

Vaatteen pitkäikäisyys ja oikea hoito

Kaikkia vaatteita hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että vaate kestää käyttöä, on mahdollisimman pitkäikäinen ja laadukas. Esimerkiksi ManyMonths-merinovillavaatteissa on useampi koko samassa vaatteessa, jolloin se kestää lapsella useamman kauden. Vaatteita kannattaa myös hoitaa hyvin. Ylempänä jo mainitsinkin, että usein vain tuuletus riittää, jolloin vaate ei kulu pesukoneessa. Kun villavaate sitten pestään, se pestään villalle sopivalla pesuaineella hellävaraisesti käsin tai pesukoneen käsipesuohjelmalla. Tarkasta aina vaatteen pesulappu ja pese ohjeiden mukaan, niin vaate kestää pitkään!

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *