Kansainvälinen kuukautispäivä 28.5.

Kansainvälinen kuukautispäivä, eli Menstrual Hygiene Day eli MHDay. Mikä se on?

Kansainvälinen kuukautispäivä on vuosittain toukokuun 28. päivä. Päivällä on symbolinen merkitys, numero 28 viittaa kuukautiskierron keskimääräiseen pituuteen ja numero 5 kuukautisten pituuteen. Kansainvälisen kuukautispäivän tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta kuukautisista ja rikkoa kuukautisten tabua. MHDayn tarkoituksena on myös parantaa tietoisuutta kuukautishygieniasta.

Teemapäivänä järjestetään tapahtumia, näyttelyitä, koulutuksia ynnä muuta! Lue lisää osoitteesta www.menstrualhygieneday.org !

Kansainvälinen kuukautispäivä - erilaisia kestositeitä
Onnenhetkiä kosteussuluttomia pikkuhousunsuojia

Hyvä kuukautishygienia on edellytys koulutukselle ja työnteolle

Kehitysmaissa kuukautishygienia on puutteellista ja kuukautisten aikana tytöt saattavat joutua jäämään pois koulusta, sillä kouluissa ei välttämättä ole toimivia wc-tiloja, jossa kuukautissuojan voisi vaihtaa. Tytöt saattavat jäädä paitsi jopa 5 koulupäivästä kuukaudessa puutteellisten kuukautissuojien tai huonojen wc-tilojen vuoksi.

Lunette kertoo, että Ghanalainen tukimus osoitti tyttöjen läsnäolon koulussa lisääntyvän huomattavasti, kun he saivat maksuttomia terveyssiteitä ja opastusta murrosiän muutoksista!

Naiset taas ovat joutueet olemaan palkattomalla vapaalla esimerkiksi emätintulehdusten vuoksi. Monet naiset ja tytöt joutuvat käyttämään kuukautissuojina likaisia materiaaleja: lehtiä, ruohoa, riepuja tai jopa hiekkaa.

Kansainvälinen kuukautispäivä - kestositeitä

Kansainvälinen kuukautispäivä-keräys kestositeille

Ekokauppa Onnenhetkiä on vuosina 2020 ja 2021 järjestänyt keräyksen, jossa voidaan lahjoittaa kestositeitä. Asiakkaat ovat saaneet ostaa siteen lahjoitettavaksi alehinnalla ja siteet on toimitettu meiltä eteenpäin Vaaka ry:n keräykseen. Vaaka ry taas toimittaa siteet Senegaliin Mlompin kylän naisille ja tytöille. Vuonna 2020 keräsimme parikymmentä sidettä ja tänä vuonna toivottavasti jonkin verran enemmän!

Voit ostaa lahjoitussiteen täältä – 31.5.2021 asti

Ompelutaitoinen – tee itse kestoside

Kestositeitä on helppo ommella itsekin, lahjoitettavaksi tai omaan käyttöön. Tekemäni ohjeet ja kaavan löydät Kodin kestot ry:n blogista. Ompeluun tarvitset vain ompelukoneen ja hieman kierrätysmateriaaleja. Halutessasi voit käyttää myös saumuria ja hankkia kosteussulkukankaan, etenkin ainoana kuukautissuojana käytettävään siteeseen kannattaa kosteussulku laittaa. Lue kestositeen materiaalivalinnoista lisää artikkelista Kestotuotteiden materiaalit – yleisimmät imumateriaalit.

Ensi viikolla hypätäänkin hieman kesäisempiin aiheisiin!
❤: Tytti

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *