Kestotuotteiden materiaalit – yleisimmät imumateriaalit
Viime postauksessa pohdimme, mitä kaikkia kestotuotteita oikein on olemassa? Tällä kertaa aiheenamme ovat kestotuotteiden materiaalit. Mitä materiaaleja voit käyttää, jos haluat tehdä itse kestotuotteita? Ekologisinta on tietysti käyttää kierrätysmateriaaleja, ehkä jo käytöstä poistettu pyyheliina tai verho voisi jatkaa vielä elämäänsä muussa käytössä?
Tässä postauksessa läpi käymäni kestotuotteiden materiaalit ovat imeviä materiaaleja. Tulossa myöhemmin erillinen postaus kosteussulku- ja kuivaliinakankaista. Nämä tekstissä esitellyt materiaalit ovat yleisiä kestotuotteiden materiaaleja, mutta haluan muistuttaa, että tehdessäsi itse kestotuotteita, vain mielikuvitus on rajana! Voit hyödyntää lähes kaikki kotoa löytyvät, kierrätettävät tekstiilit. 🙂
Puuvilla
Puuvilla on varmastikin yleisimpiä materiaaleja kestoissa, useissa kankaissa on ainakin pieni määrä puuvillaa. Valitettavasti puuvillan viljelyssä on monia ongelmia, kuten keinokastelu ja torjunta-aineiden määrä. Tästä syystä uusia kankaita ostaessa kannattaakin suosia GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa. Puuvilla on kestävä ja hyvin kosteutta imevä kuitu, jonka vuoksi se onkin suosittu materiaali.
Puuvillafrotee
Joka kodista löytyvät pyyheliinat ovat useimmiten 100% puuvillafroteeta. Vanhat, kuluneet pyyheliinat ovatkin mitä mainiointa materiaalia jalostaa jatkokäyttöön. Pitkään käytettynä se on jo parhaassa mahdollisessa imussa esimerkiksi kestoliinoja, vaippaimuja ja pesulappuja varten. Froteen lankalenkit ja nukkaisuus tekevät materiaalista pehmeän ja hyvin imevän.
Flanelli
Flanelli on pehmeä, nukattu puuvillakangas. Kotoa flanellia saattaa löytyä esimerkiksi vanhoista yöpuvuista. Flanelli on usein ohutta, eikä välttämättä kovin kestävää, mutta pehmeytensä vuoksi se on erinomainen valinta esimerkiksi kangasnenäliinoihin tai vanulappuihin. Kestovaipoissa ja -siteissä flanelli toimii mainiosti kosteutta levittävänä kerroksena.
Joustofrotee
Joustofrotee on puuvillafroteen kaltaista, mutta nukka on vain kankaan oikealla puolella. Joustofrotee on nimensä mukaisesti joustavaa, toisin kuin pyyhefrotee. Joustofrotee on suosittu materiaali kaikissa kestotuotteissa, sillä se on imukykyistä ja kestävää. Kestoliinoissa joustofrotee on erityisen hyvä materiaali, sillä hieman karhea pinta poistaa tehokkaasti tahroja ja kestää hankausta. Joitakin vuosia sitten joustofrotee oli lastenvaatteissa suosittu materiaali, mahdolliset kulahtaneet froteevaatteet voi mainiosti vielä leikata tiskiräteiksi!
Bambu
Bambu on nopeakasvuinen kasvi, mutta sen valmistusmenetelmä vaatii kemikaaleja. Silti bambu on usein kestotuotteissa suosittu materiaali, sillä kasvi itsessään on hyvin ekologinen, lisäksi bambukangas tuntuu pesusta toiseen pehmeältä, sopii herkkäihoisille ja on erittäin imukykyinen, bambun imukyky on jopa nelinkertainen puuvillaan verrattuna.
Bambu(jousto)frotee
Myös bambua löytyy joustavana ja joustamattomana froteena. Pyyhefroteen kaltainen bambufrotee on silkkisen pehmeä ja imukykyinen. Bambufrotee voisi olla kestotuotteissa ihanteellinen esimerkiksi pesulapuissa.
Bambujoustofrotee on on usein froteeta ohuempaa, mutta muuten samankaltainen, toiselta puolelta lenkeillä oleva kangas. Bambujoustofrotee on erittäin pehmeä materiaali. Bambujoustofroteissa on bambua ja puuvillaa eri suhteissa. Puuvilla tekee kankaasta kestävämmän.
Bambuneulos
Bambua löytyy myös bambu-puuvillaneuloksena. Neuloksesta voi valmistaa ihanan pehmeät alusasut, mutta se on erittäin miellyttävä ja imukykyinen materiaali esimerkiksi kestositeissä ja -liivinsuojissa.
Bambu-hamppucollege
Bambu-hamppukangas on erittäin suosittu materiaali kestovaipoissa. Tässä kankaassa on yhdistetty bambun pehmeä pinta, hampun imukyky sekä puuvillan kestävyys. Bambu-hamppukankaita käytetään useimmiten imukankaina kestovaipoissa ja -siteissä.
Hamppu
Hamppu on yksi kestävimmistä ja ekologisimmista kankaista. Kestotuotteissa hamppu on myös yksi imukykyisimmistä. Hampun imukyky vaatii hieman herättelyä, uudet vaippaimut kannattaakin pestä muutamaan otteeseen ennen kunnollista käyttöönottoa. Hamppu on hidas imumateriaali, joten se ei ole toimivimmillaan kestoliinoissa tai vastaavissa, jossa tarvitaan nopeaa imukykyä. Vaippakäytössä hamppuimut asetetaan kauimmaksi ihosta. Hamppua on saatavana joustofroteena sekä neuloksina.
Pellava
Pellava on vanhimpia tunnettuja viljelykasveja. Pellava on erinomainen materiaali kestoihin, sillä se kestää kulutusta ja puhdistuu vaivattomasti. Pellavasta tehdyt kestotuotteet kannattaa pestä pääsääntöisesti 40 asteessa, sillä yli 70 asteessa kuitu kärsii ja sen erityisominaisuudet menetetään. Pellava on erinomainen materiaali kestosuodatinpusseihin (muista käyttää värjäämätöntä kangasta!) ja kestoliinoihin. Kotoa pellavaa voi löytyä vanhoista keittiöpyyhkeistä, laudeliinoista yms.
Villa
Kestotuotteissa villaa käytetään lähinnä vaippakäytössä. Neulottuja tai ommeltuja villahousuja käytetään vaipan päällä kosteussulkuna. Villasta voi tehdä myös villaimuja, nämä ovat omiaan etenkin öisin tai pitkällä vaihtovälillä, sillä villan imukyky on vertaansa vailla. Villaimuja voi ommella myös esimerkiksi huopuneesta villapaidasta!
Villa vaatii toimiakseen lanoliinituksen, jossa villahousut tai -imut liotetaan lanoliinivedessä. Villaa ei tarvitse pestä vaippakäytössäkään joka käytön jälkeen, vaan se tuuletetaan ja otetaan taas käyttöön. Kun villahousut alkavat haiskahtaa tuuletuksesta huolimatta, on pesun ja lanoliinituksen aika.
Vaippakäytössä oleva villa ei saa olla superwash-käsiteltyä.
Toivottavasti sait ideoita kivoihin kierrätysompeluihin! Ensi kerralla vilkaistaan kestovaippailun perusteita.
Materiaalien ekologisuudessa olen käyttänyt lähteenä Ekohelsingin Eko-opasta. Materiaalien sopivuudesta kestoihin taas kerron oman kokemukseni pohjalta sekä Kestovaippainfoa hyödyntäen. (Huom! Kestovaippainfon sivua ei enää päivitetä, mutta tietokantana sivusto on edelleen mitä mainioin!)