Kestovaipat haisevat! Opas vaippojen tehopesuun.

Iik! Kestoilu lähti hyvin alkuun, mutta nyt vaipat haisevat kammottavalta! Mitä nyt?
Kesällä aurinko haalistaa vaiposta tahrat nopeasti!

Jokainen kestovaipattaja on varmaankin törmännyt samaan ongelmaan: kestovaipat haisevat pahalta heti kastuessaan. Vaippojen ei kuulu haista. Jos kestovaipat haisevat, on puhdistuksen aika! Siihen on kaksi tapaa, ensimmäinen tapa on hyvä silloin, kun ostat vaippoja käytettynä, otat ne käyttöön pitkän varastoinnin jälkeen tai vaipoissa on pieni, epämiellyttävä tuoksahdus.

Keittopesu

Keittopesu kannattaa tehdä aika ajoin, vaikkei vaipat haisisivatkaan (vielä). Keittopesu on yksinkertainen tapa puhdistaa vaipat tehokkaasti pesuainejäämistä, mahataudin tai rotavirusrokotteen jäljiltä tai kun vaipat alkavat haista heti kastuessaan. Keittopesu tehdään seuraavasti:

  1. Vaipat pestään normaalisiti 60 asteessa pesuaineen kanssa.
  2. Vaipat pestään heti ensimmäisen pesun jälkeen uudelleen, mutta nyt 90-95 asteessa. Pesuainetta ei tarvitse laittaa, mutta halutessaan voi laittaa esimerkiksi pari ruokalusikallista ruokasoodaa suoraan rumpuun.
  3. Kuivata vaipat normaalisti.

Siinä se. Omasta mielestäni keittopesu olisi ihanteellista tehdä 1-2 kuukauden välein, mutta niin helppoa kuin keittopesu onkin tehdä, silti se tahtoo usein jäädä. No, jos keittopesu unohtuu hieman liian pitkäksi aikaa, tehdään…

Tehopesu

Tehopesu on hieman keittopesua tehokkaampi, mutta myös vaivalloisempi. Itselleni on pari kertaa käynyt niin, että vaipat haisevat jo oikeasti pahoilta, joten olen tehnyt suoraan tehopesun, enkä keittopesua. Itse teen tehopesun näin:

  1. Pese vaipat 60 asteessa. Käytä esipesussa ruokasoodaa, varsisessa pesussa normaalia pesuainettasi ja huuhtelussa pyykkietikkaa.
  2. Laita pesun jälkeen vaipat esimerkiksi lasten ammeeseen tai muuhun isoon astiaan. Ripottele vaippojen päälle reilusti ruokasoodaa ja täytä amme kuumalla vedellä.
  3. Anna liota useita tunteja (yön yli), voit välillä sekoitella soppaa.
  4. Tyhjennä amme, rutistele vaipoista ja imuista enimmät vedet pois.
  5. Poista tahrat sappisaippualla: hiero sappisaippuaa suoraan tahraan ja heitä vaippa pesukoneeseen.
  6. Pese vaipat uudelleen 90-95 asteessa, voit laittaa vielä ruokasoodaa rumpuun ja pyykkietikkaa huuhteluaineeksi.
  7. Kuivata normaalisti.
Kestovaipat haisevat: liotus ruokasoodassa auttaa.
Etualalla sappisaippua odottelemassa tositoimiin pääsyä, taustalla vaippoja ruokasoodavedessä.

Nyt moni saattaa ehkä miettiä, että kestävätkö vaipat tällaista? Ja vielä kuukauden välein? Kyllä kestävät. Usein vaipoissa on pesuohjeena 60 astetta sekä “kestää satunnaisen keittopesun”. Ulkomaisissa vaipoissa saattaa pesuohjeena olla jopa 40 astetta, mutta ehdottomasti vaipat kannattaa aina pestä 60 asteessa. Joskus on ollut tilanteita, joissa kosteussulun laminointi on irronnut, mutta siinä tapauksessa vaippa tai kangas on jo valmiiksi ollut huonolaatuinen tai virheellinen. Keittopesu huoltaa vaippoja ja pesukonetta!

Kestovaipat haisevat: ruokasooda ja etikka åyykipesussa raikastavat vaipat.
Ruokasoodalla ja etikalla pääsee pitkälle pyykinpesussa.
Oletko törmännyt ongelmiin vaippahuollossa? Jätä kommentti niin ratkotaan asia yhdessä! 🙂

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *