Millaisia kestovaippoja on? Katso opas!

Kestovaippojen käyttö saattaa aluksi tuntua vaikealta. Ehkä vauvaa odottaessa mieleesi pälkähti, että millaisia ne kestovaipat sitten ovat? Naputtelit Googleen “kestovaipat” ja sait eteesi läjäpäin mystisiä sanoja: kuivapintainen, AIO, taskuvaippa… Mitäh?! Mutta ei hätää! Katsotaanpa yhdessä, ihan kädestä pitäen, mitä nuo mystiset sanat tarkoittavat ja millaisia kestovaippoja on olemassa?

Kestovaippojen eri malleja

Kestovaipoista löytyy monenlaisia vaihtoehtoja ja jokaiselle varmasti mieluinen. Taskuvaippa on varmasti yleisin vaippa. Siinä on nimensä mukaisesti tasku, jonne imut laitetaan sisään. Taskuvaipassa on kosteussulku ja siinä saattaa olla pieni määrä kiinteää imua. Lisäksi on All-in-one-vaippa, eli AIO, tässä vaipassa on myös kosteussulku, mutta imua on reilummin. Usein etenkin isommilla lapsilla AIO-vaipat vaativat lisäimuja, jolloin AIOn merkitys helppona vaippana latistuu hieman. Sisävaippa voi olla taskulla tai ilman. Sisävaippa on kokonaan imevää kangasta ja vaatii aina päälleen kuoren, joka pitää kosteuden sisällään. Sisävaippana pikkuvauvalla voi käyttää myös harsoja! Taitteluohjeita harsoille löydät esimerkiksi Babyidean sivuilta.

Taskuvaippa | All in one eli AIO | Sisävaippa taskulla

Kuorena käytetään villahousuja tai PUL-kuorta. Villahousut voivat olla teolliset (esimerkiksi ManyMonths) tai neulotut (neuleohje Ottobressa). Villahousut vaativat lanoliinituksen, jotta ne toimivat kosteussulkuna. PUL-kuori on pelkästä kosteussulkukankaasta ommeltu vaippa, joka kiinnitetään sisävaipan päälle. Villahousuja tai kuorivaippaa ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen. PUL-kuorta voit käyttää muutamia kertoja, villahousuja aina siihen asti, kunnes ne alkavat haiskahtaa tuuletuksesta huolimatta.

Muksut taskuvaippa | Totsbots AIO | Ella ja susi sisävaippa taskulla

Sisäpinta ja kiinnitystapa

Vaipoissa on erilaisia pintoja ja kiinnityksiä. Vaippa voi olla tarra- tai nepparikiinnitteinen ja etu- tai sivukiinnitteinen. Etukiinnitteinen vaippa tarroilla on lähin vastaava kertakäyttöiselle teippivaipalle. Kestovaippoja on myös housuvaippoina, mutta ne eivät ole kovin käteviä kakan yllättäessä. Sivukiinnitteinen nepparivaippa on melko hyvä korvike housuvaipalle: vaippa puetaan nepparit kiinnitettyinä housuvaipan tavoin. Kiinnitystapana tarrat ovat nopeammat ja säätyvät portaattomasti. Nepparit taas pysyvät kiinni tiukemmin, jolloin lapsi ei (luultavasti) saa itse riisuttua vaippaa.

Superjellona vuotosuojallinen taskuvaippa etutarroilla | Jadena AIO etunepeillä | Babyidea taskuvaipa sivunepeillä

Sisäpinnan puhutaan yleensä olevan kuiva- tai märkäpintainen. Yleisimmin käytetty kuivapintainen materiaali lienee urheiluvaatteista tuttu coolmax. Kangas siirtää kosteuden pois iholta ja tuntuu miellyttävän kuivalta. Myös fleece on kuivapintainen kangas, sitä näkee etenkin vanhemmissa vaipoissa vielä käytössä. Märkäpintaisia materiaaleja ovat bambu- ja puuvillajoustofrotee, jotka ovat yleisiä vaippakäytössä.

Ylemmän kuvan vaippojen sisäpinnat: Bambujoustofrotee | Coolmax | Fleece

Entäs imut?

Myös vaippaimuja on lukuisia erilaisia. Taittoimut ovat suorakulmioita, jotka taitetaan yleensä kahteen tai kolmeen osaan. Näiden lisäksi löytyy erilaisia tiimaimuja, jotka ovat hieman tiimalasin mallisia, muotoiltuja lisäimuja. Näitä voi käyttää esimerkiksi AIO-vaipoissa lisäimuna tai tarvittaessa taittoimun kaverina. Näiden lisäksi löytyy pötköimuja, jotka taitetaan pitkittäin kahteen osaan. Pötköimuun saa kätevästi pojalle imua etupainotteisesti. Villa toimii myös imuissa, neulottu villaimu on mainio lisä yövaippaan, sillä se imee kosteutta runsaasti.

Lue lisää kestovaippojen imumateriaaleista aiemmasta postauksesta.

Tuttimaakarin taittoimu | KVK:n tiimaimu | Villaimu | Harso

Kestovaippailun lisävarusteet

PUL-pussit, eli kosteudenpitävät pussit likaisten vaippojen kuljetukseen ja säilytykseen ennen pesua. PUL-pussin voi pestä vaippapyykin mukana ja se pitää mainiosti hajut sisällään.

Snappi on harsovaipalle tai kiinnityksettömälle sisävaipalle suunniteltu kiinnitin, jonka hakaset tarttuvat kankaaseen ja pitävät vaipan lapsen yllä. Snappi ei tartu esimerkiksi flanelliin, jonka vuoksi se ei toimi vanhan äitiyspakkausvaipan, Imse Vimse Flanelleten kanssa. Markkinoilla liikkuu runsaasti tuunattuja Flanelletteja, joihin Snappikin tarttuu!

Bodyn jatkopala on monelle kestoilijalle ehdoton apuväline. Usein vastaan tulee tilanne, jossa body on muuten sopiva, mutta nepparien väliin jää viisi senttiä tyhjää. Jatkopalalla saa myös kivasti lisäaikaa lempparibodylle!

Kuivaliinat helpottavat vaippojen puhtaanapitoa. Kuivaliinoja on kertakäyttöisiä sekä kestokäyttöisiä. Kestokäyttöiset kuivaliinat voi leikata esimerkiksi coolmaxista ja saumuroida ympäriinsä. Kertakäyttöiset kuivaliinat heitetään käytön jälkeen roskikseen, kestokäyttöinen pesukoneeseen.

Kuvassa kestovaippailun lisätarvikkeita: sappisaippuaa, villanhoitoainetta, Snappi, PUL-pussi, kuivaliinoja ja riisipaperia.

Millainen kestovaippa minun tulisi valita?

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Pikkuvauvoilla suosittu yhdistelmä on usein harsot ja villahousut, sillä ne ovat vauvalle mukavan pehmeät käyttää. Myös sisävaipat ja kuoret tai kaikkien näiden neljän erilaiset yhdistelmät ovat suosittuja vastasyntyneillä. Vastasyntyneellä taskuvaipat eivät välttämättä pidä kovin hyvin ja ohivuotoja voi tulla. Mikäli sisävaipat eivät innosta, kannattaa kokeilla vuotosuojallista vaippaa.

Isommalla vauvalla ja taaperolla taas taskuvaipat toimivat usein jo mainiosti. Taskuun saa laitettua imua juuri omalle lapselle sopivan määrän ja sopivin materiaaliyhdistelmin. Karkuun juoksevalle lapselle sivukiinnitteinen vaippa voi olla toimiva vaihtoehto, sillä se puetaan housuvaipan tavoin.

Tapoja kestovaipattaa on yhtä monta kuin perheitä!


Löytyykö läheltäsi kestovaippalainaamoa? Kodin kestot ry ylläpitää noin kahtakymmentä lainaamoa ympäri Suomea. Kestovaippalainaamosta saat edulliseen hintaan kattavan setin erilaisia vaippoja, joista löydät juuri omalle lapsellesi parhaiten sopivat vaipat. Saat myös lainaamonhoitajan opastuksen ja tuen koko lainajakson ajaksi.

* kuvissa käytin apuna Rauman kestovaippalainaamon vaippoja

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *