PUL-kankaan ompelu – lue 5 vinkkiä joilla onnistut

Haluaisitko ommella vaippoja, ruokalappuja, PUL-pusseja jne, mutta ompelu tökkii? PUL-kangasta ommellessa saattaa helposti tulla hyppytikkejä tai kangas ei luista kunnolla ja seurauksena on ryppyjä ja huonoa ompelujälkeä. Kirjoittelin muutamia vinkkejä, joilla PUL-kankaan ompelu on helppoa.

PUL-kangas on polyuretaanilaminoitua kosteussulkukangasta, jota käytetään muunmuassa kestovaipoissa, ruokalapuissa ja kosteudenpitävissä pusseissa. Laminointi on kankaan nurjalla puolella oleva tahmea pinta. Laminoidut kankaat saattavat aiheuttaa ompelijoille harmaita hiuksia ja hermonmenetyksiä. Postauksen vinkeillä ompelet jatkossa PUL-kankaan vaivatta.

PUL-kankaan ompelussa tarvittavia työkaluja: Microtex-neuloja, teflon-paininjalka ja wonder clipsejä.
PUL-kankaan ompelussa tarvittavia työkaluja: Microtex-neuloja, teflon-paininjalka ja wonder clipsejä.

Välineet PUL-kankaan ompelussa

1. Neula. Valitse neulaksi ohut microtex-neula. Erittäin ohut pallokärki ei riko kankaan kuituja. Usein hyppytikkiongelmakin ratkeaa microtex-neulalla. Laminoituja kankaita ommellessa vältä myös nuppineuloja, jotka tekevät reiän laminointiin. Käytä wonder clipsejä, pyykkipoikia tai esimerkiksi paperiliittimiä kerrosten kiinnittämiseen.

2. Teflonpaininjalka. Useimpiin ompelukoneisiin saa hankittua teflonpaininjalan, joka luistaa tarraavissa materiaaleissa (PUL, nahka…) tavallista paininjalkaa paremmin. Teflonpaininjalkoja löytyy merkkikohtaisina esimerkiksi Pfaffiin ja Berninaan, sekä myös yleismallina. Muista aina tarkistaa paininjalan sopivuus omaan koneeseesi!

3. Teflonteippi. Jos ompelukoneeseesi ei syystä tai toisesta ole saatavana teflonpaininjalkaa, voit liimata tavallisen paininjalkasi pohjaan teflonteippiä, joka ajaa saman asian. Tähän tarkoitukseen ehkä kannattaa pyhittää oma paininjalka, mikäli mahdollista, jottei teippiä tarvitse aina irrottaa.

PUL-kankaan ompelussa käytetään kilpsejä
PUL-kangas kannattaa mahdollisuuksien mukaan ommella niin, että laminointi on alaspäin. Nuppineulojen tilalla käytetään klipsejä.

Pari käytännön vinkkiä

4. Laita kankaan laminointi alaspäin. Jos mahdollista, aseta ommeltavat kankaat niin, että PUL jää kahden kankaan väliin tai laminointi on alaspäin, jolloin syöttäjät syöttävät kangasta tasaisesti.

5. Ompele leivinpaperin läpi. Kyllä, kuulostaa oudolta, mutta toimii. Laita pala leivinpaperia PULin ja paininjalan väliin ja ala huristella! Leivinpaperi revitään lopuksi pois varovasti. Kokemukseni mukaan tällä tavalla tehdessä langankireyttä kannattaa lisätä pikkuisen.

PUL-kankaan ompelu leivinpaperin läpi
PUL-kangas luistaa paininjalan alla helpommin, kun ompelee leivinpaperin läpi.

Ensisijaisesti suosittelen käyttämään teflonpaininjalkaa, sen avulla PUL-kankaan ja muiden laminoitujen kankaiden ompelu sujuu oikein mukavasti. (Okei, jossain PUL-kankaissa laminointi on jotenkin extratahmeaa, eikä tahdo liikkua edes teflonpaininjalalla.) Leivinpaperin läpi ompelu toimii hyvänä hätävarana, jos akuutti ompelutarve iskee, eikä sopivaa paininjalkaa ole juuri silloin saatavana. Noniin! Nyt, kun PUL-kankaan ompelu sujuu käytännössä, saatat olla kiinnostunut lukemaan myös imumateriaaleista.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *