Millä kertakäyttöiset tavarat voi korvata?

Kestotuotteet. Aina puhutaan ja uutisoidaan siitä, kuinka kertakäyttötuotteiden käyttöä pitäisi vähentää. Mutta millä ihmeellä kertakäyttöiset tuotteet voi korvata? Katsotaanpas. 

person s left hand holding green leaf plant
Photo by Alena Koval on Pexels.com

Hygieniatuotteet

Kestovaipat

Tietysti, tämä on helppo. Kestovaippoja voi käyttää monella tavalla: jotkut kestoilevat 100-prosenttisesti, jotkut käyttävät yhden vaipan silloin tällöin. Ja kumpikin tapa on oikein! Kuivaksiopettelijoille taas löytyy omat kestonsa: harkkahousut, joissa on kosteussulku ja vähän imua, mutta ne eivät ole yhtä pitävät kuin vaippa. Lue lisää kestovaipoista postauksesta Millaisia kestovaippoja on?

white blue orange and yellow drawstring bag
Photo by Public Domain Pictures on Pexels.com

Kuukautiskestot

Kuukupista kaikki ovat kuulleet, kestositeistäkin useimmat. Mutta oletko kuullut kestotamponista? Jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto! Naiset kuluttavat keskimäärin 12 000 – 16 000 kertakäyttöistä suojaa elämänsä aikana. Aika paljon, vai mitä? Kestosuojista hyötyvät myös ne, joilla on ongelmia esimerkiksi toistuvien hiivatulehdusten kanssa. Kestosuojat hengittävät huomattavasti paremmin kuin kertakäyttöiset, jonka vuoksi ongelmat usein ainakin vähenevät.

Kertakäyttöiset kuukautissuojat voi korvata erilaisilla kestosuojilla.
Photo by Vanessa Ramirez on Pexels.com

Kestopaperit, puhdistus- ja pesulaput

Talouspaperin ja vanulappujen korvaajat. Vannoutuneimmat kestoilijat käyttävät jopa pestävää wc-paperia. Oikeastaan, kaikki nämä ovat vain samantapaisia tuotteita eri nimillä. Kestopaperia voi mainiosti käyttää kasvojenpuhdistukseen ja isompaa vanulappua pesulappuna. Erilaiset kestolaput ovat myös niitä, joita monet tekevät helposti itse: materiaalina voi käyttää useimpia käytöstä poistettuja tekstiilejä.

Kestovanupuikko

Pienet vanupuikotkin kuormittavat maapalloa. No millä kertakäyttöiset vanupuikot sitten voi korvata? Kestovanupuikkoa käytetään samoin kuin kertakäyttöistä, mutta käytön jälkeen se pestään ja jätetään odottamaan seuraavaa kertaa. Kätevää, eikö?

Sheiveri

Pois alta kertakäyttöiset muovisheiverit! Laadukas höylä kestää ja kestää, käytöstä ja vuodesta toiseen. Ja kun terä tylsistyy, voit vain vaihtaa uuden, ilman, että koko höylää joutuu uusimaan. Tiesitkö, että kertakäyttöisiä sheivereitä heitetään roskiin yli 2 miljardia kappaletta vuodessa?

Karvanpoistoon voi käyttää kestävää metallista höylää.
Photo by Castorly Stock on Pexels.com

KOTIIN

Kestopillit

Muovipillit ovat välillä aiheuttaneet suuria tunteita. Kestopillit on yleensä valmistettu teräksestä tai silikonista, mutta myös bambusta tai lasista tehtyjä kestopillejä on markkinoilla. Kestopilliä kannattaakin pitää mukana, jotta voit käyttää sitä tarvittaessa ravintolassa tai kahvilassa.

Kestohedelmäpussi

Kaikkia hedelmiä ei tarvitse pakata pussiin, mutta esimerkiksi kymmenen mandariinia voi olla mukavampi kuljettaa pussissa kuin irrallaan. Muovipussin sijasta voit käyttää kestohedelmäpusseja. TSI-henkinen voi ommella hevipussit vaikkapa vanhasta pitsiverhosta tai virkata jämälangoista. Sivuun kannattaa laittaa lappu, johon viivakooditarran voi liimata.

Muoviset hevipussit voi korvata ommellulla tai virkatulla pussilla!
Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Kestosuodatinpussi

Kestosuodatinpussit korvaavat nekin kertakäyttöiset vastaavat kokonaan. Useimmiten pellavasta valmistettu suodatinpussi toimii käytössä aivan paperisen tavoin, mutta käytön jälkeen sitä ei heitetä pois, vaan huuhdellaan kuumalla vedellä ja kuivatetaan odottamaan seuraavaa käyttöä.

Mehiläisvahakääreet

Ekokelmu, mehiläisvahakääre, ekokääre… Nimensä mukaisesti tämä mehiläisvahalla kyllästetty kangas toimii kelmun tavoin ruokien säilytyksessä. Mehiläisvahakääreitä on eri kokoisia ja niitä on myös helppo valmistaa itse. Tällöin kuitenkin on varmistuttava, että käyttämäsi mehiläisvaha sopii elintarvikekäyttöön. Ekokelmu on myös täysin biohajoava!

Muovikelmun tilalla voi käyttää mehiläisvahakääreitä.
Photo by Annelies Brouw on Pexels.com

Tässäpä muutamia arjen kestotuotteita lueteltuna. Tuleeko mieleesi vielä lisää? Jätä kommentti, niin lisään sen listaan! Päivitän tätä sivua aika ajoin, jotta listalta löytyy mahdollisimman kattavasti erilaisia kestotuotteita.

Lopuksi haluan vielä sanoa sinulle, että pienistä puroista syntyy iso virta. Luultavasti olet täällä siksi, että ekologisuus arjessa kiinnostaa sinua, olet ehkä jo vanha konkari, tai mietit mistä aloittaa. Kaikkea ei tarvitse laittaa heti uusiksi, vaan mieti rauhassa, millaisista kestoista haluaisit aloittaa ja korvaa loppuva kertakäyttötuote kestoversiolla.

Ensi kerralla perehdytään kestotuotteissa käytettäviin materiaaleihin. Heippa siihen asti!

* Postauksessa olevat linkit johtavat oman verkkokauppani lisäksi muihin kauppoihin, joista kyseistä tuotetta voi hankkia. Minulla ei ole kytköksiä näihin kauppoihin, enkä saa tuloja linkkien klikkaamisesta tai ostosten teosta, ellet osta tuotetta omasta, Onnenhetkiä-verkkokaupastani.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *