Mitä ovat kestositeet? Lue kaikki kuukautiskestoista!

Mitä ihmettä, kestositeet, kuukuppi, kestotamponi?? Naiset käyttävät elämänsä aikana keskimäärin 12 000-16 000 kertakäyttöistä kuukautissuojaa. Mitä, jos tämä määrä olisikin korvattu kestokäyttöisillä kuukautissuojilla? Kuukautiset alkavat keskimäärin 13-vuotiaana ja loppuvat 51-vuotiaana. Tehdäänpä nopea laskutoimitus:

o.b. ProComfort-paketissa on 32 tamponia ja se maksaa 5,45€. Jos nainen käyttää 12 000 tamponia elämänsä aikana, se tekee 375 pakettia ja noin 2043€! Kuukupilla ei ole tiettyä käyttöikää, mutta oletetaan, että pelkkää kuukuppia käyttävä nainen tarvitsee elämänsä aikana viisi kuukuppia: Nomai kuukuppi maksaa 29,9€ ja viisi kuukuppia maksaa noin 149€. Tässä skenaariossa säästöä syntyisi siis 1894€. Aika huima säästö!

Millä kertakäyttösiteet ja -tamponit sitten voi korvata?

Kuukuppi on kasvattanut suosiotaan viime vuosina runsaasti ja sillä onkin vannoutunut kannattajajoukko. Kuukupin lisäksi on tietysti kestositeitä, mutta myös hieman vieraampia kestotamponeja. Tutustutaan näihin kaikkiin hieman erikseen.

Kuukuppi

Kuukuppi, eli kuukautiskuppi on kupin muotoinen kuukautissuoja, joka asetetaan emättimen sisälle keräämään kuukautisvuotoa. Kuukuppi on huomaamaton suoja, jonka kanssa voi uida, saunoa ja urheilla helposti. Oikein asetettu kuppi ei tunnu miltään. Hyvin hoidettu kuukuppi kestää useita vuosia. Kuukuppi ei kuivata limakalvoja ja sitä voi käyttää myös varmistuksena, kun kuukautiset ovat vasta alkamassa!

Kuukuppeja löytyy monelta eri merkiltä, kuten kotimainen, gynekologin suunnittelema Nomai, toinen kotimainen Lunette tai uusi, luonnonkumista valmistettu HEVEA. Kuukuppeja on eri tilavuuksilla ja koko valitaan vuodon määrän mukaan. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on: nuorille naisille pienempi koko voi tuntua luontevammalta käyttää ja synnyttäneellä isompi koko voi olla varmempi. Oikea koko ja malli löytyy vain testaamalla kuukautiskuppia tositoimissa.

HEVEAn luonnonkumisia kuukuppeja.
HEVEA luonnonkumisia kuukuppeja. | Kuva (c) Hevea

Kestositeet

No mitä kestositeet sitten ovat? Kestositeitä käytetään kuten kertakäyttöisiäkin. Kestositeet ovat kuitenkin sekä luonto- että ihoystävällisempiä kuin kertakäyttöiset. Kestositeet ovat hengittävämpiä, eivätkä siten haudo herkkää intiimialueen ihoa. Kestositeissä käytetään monenlaisia materiaaleja ja siinä niiden hienous piileekin: voit valita juuri itseä eniten miellyttävät materiaalit ja tarvittavan määrän imua. Onnenhetkiä Handmaden kestositeet on suunniteltu siten, että ne ovat mahdollisimman ohuita, mutta silti imukykyisiä. Ohuet pikkuhousunsuojat sopivat mainiosti myös kuukupin varmistukseksi.

Haisevatko kestositeet? Eivät. Monet ehkä ajattelevat, että kestositeet haisevat, sillä kertakäyttöisissä siteissä vuoto alkaa usein haista pahalta. Kuukautisvuoto itsessään on puhdasta ja epämiellyttävä haju syntyykin kuukautisvuodon ja kertakäyttösiteiden kemikaalien kohtaamisesta. Kestositeissä vuoto ei haise.

Käytetyn kestositeen voi sujauttaa pienneen PUL-pussiin.
Käytetyn kestositeen voi sujauttaa pienneen PUL-pussiin.

Kestotamponi

Kestotamponit ovat kuukautiskestoista varmastikin vierain tuote. Kestotamponi on ommeltu tai virkattu pitkä “suiru”, joka rullataan tamponin malliseksi rullaksi ja sidotaan kiinni narulla. Ainakin flanellinen kestotamponi saattaa kuivattaa limakalvoja, joten sitä ei kannata käyttää “varmistuksena” ennen, kuin kuukautiset todella alkavat. Myös kangastamponeissa on toksisen sokkioireyhtymän mahdollisuus, joten nekin on vaihdettava vähintään kuuden tunnin välein!

Miksi käyttää kestotamponia? Kestotamponi on luonnollinen, kemikaaliton ja ekologinen valinta. Usein myös hiiva-infektioista, kutinasta tai kirvelystä kärsivät saavat apua kestotamponeihin tai -siteisiin siirtymisestä.

Kodin kestot ry:n blogista löytyy testaajan kokemuksia kestotamponeista!

Kuukautissieni / Luonnontamponi

Menikö vielä erikoisemmaksi? Kuukautissieni. Mitä? Ylen artikkelissa kerrotaan luonnontamponista, joka valmistetaan aidosta pesusienestä. Pesusienestä leikataan reilun kokoinen pala (noin kämmenen kokoinen, sieni menee reilusti kasaan!), halutessa laitetaan naru läpi ja käytetään tamponin tavoin. Pesusienen imuteho on loistava ja se on lisäksi täysin biohajoava! Tamponina käyttäessä sieni huuhdellaan välillä kylmällä vedellä, rutistetaan kuivaksi ja asetetaan takaisin emättimeen. Ennen käyttöä varmista myyjältä, että sieni on täysin kemikaaliton!

Imse Vimse kestotamponit
Imse Vimsen kestotamponit valmistetaan luomupuuvillasta.

Menkkapikkarit

Menkkapikkareissa yhdistyvät kestositeet ja alushousut. Menkkapikkarit, kuukautisalushousut tai imupikkarit, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Nämä ovat suhteellisen tuore keksintö, mutta omaavat jo vannoutuneen kannattajakunnan. Kotimaisia imupikkareita saa ainakin Mee and maw-kaupasta. Menkkapikkareiden etu on se, että ohivuotoja ei tule ja side pysyy aina paikoillaan. Huonona puolena tietysti se, että jos suojan haluaa vaihtaa kesken päivää, pitää vaihtaa koko pikkarit. Kuukautisalushousuissa on siteen tapaan imukerros tai pari, sekä kosteussulku joka ei päästä vuotoa läpi.

Onko sinulla kestosuojat käytössä? Uskaltaisitko koittaa luonnontamponia?

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *